Een ogenblik geduld a.u.b.

FAQ

 • In hoeverre is Gemeente in Cijfers digitaal toegankelijk?

  Een 'Gemeente in Cijfers'-versie maakt gebruik van de, door ABF Research ontwikkelde, Swing software. De softwaremodules Swing Mosaic en Swing Viewer worden ingezet voor respectievelijk de dashboards en de databank. In 2021 zijn deze modules onafhankelijk getest op de toegankelijkheidseisen. Het certificaat en rapport zijn online te raadplegen, zie Toegankelijkheidscertificaat Swing
 • Wat is het tarief voor het gebruik van 'Gemeente in Cijfers' voor onze gemeente?

  Het tarief van 'Gemeente in Cijfers' bestaat uit een initieel bedrag en een jaarlijks licentietarief. Het jaarlijks licentiebedrag wordt bepaald aan de hand van een staffel op basis van het aantal inwoners.  Neem voor een vrijblijvende prijsopgave contact op door hier te klikken.
 • Is het mogelijk om zelf gegevens toe te voegen aan Gemeente in Cijfers?

  Gemeente in Cijfers is een standaardproduct. Er is beperkt maatwerk mogelijk binnen het standaardproduct, waarbij de werkzaamheden altijd via ABF verlopen. Voor uitgebreid maatwerk en/of instrumentontwikkeling gerelateerd aan Gemeente in Cijfers zijn oplossingen moglijk, waarbij de werkzaamheden zowel door een gemeente zelf en/of door ABF uitgevoerd worden.

   

  Een aantal voorbeelden

  https://roosendaal.incijfers.nl/ (o.a. Duurzaamheidsmonitor)

  https://denhelder.incijfers.nl/ (Gebiedsgerichte aanpak)

  https://wassenaar.incijfers.nl/ (Woningmarktmonitor)

  https://denderleeuw.incijfers.be/ (Dienstverlening burgerzaken)

   

  Voor maatwerk/werken met eigen data is het handig om een keer, geheel vrijblijvend, een verkennend gesprek te voeren, zodat er gekeken kan worden welke oplossing het beste past.

 • Wat is het verschil met CBS Statline of Waarstaatjegemeente.nl?

  Op CBS Statline vindt een gebruiker alleen gegevens afkomstig van het CBS. 'Gemeente in Cijfers' brengt juist cijfers afkomstig van verschillende dataleveranciers samen in één informatiesysteem.

  Het CBS is slechts één van de dataleveranciers. Andere dataleveranciers zijn o.a. ABF Research, DUO, Kadaster, Kiesraad, Lisa, Locatus, Ministerie van BZK, Politie, RIVM en het UWV.

   

  Op Waarstaatjegemeente.nl (WSJG) vindt een gebruiker allerlei informatie om een gemeente te vergelijken met andere gemeenten. Een deel van de informatie die is opgenomen in 'Gemeente in Cijfers', zal ook te vinden zijn in WSJG. ABF levert namelijk bepaalde databronnen voor het vullen van WSJG. Echter, de focus van WSJG ligt op een beperkt aantal beleidsthema's. De opzet van 'Gemeente in Cijfers' is breder én tevens gericht op binnengemeentelijke informatie. 'Gemeente in Cijfers' biedt veel databronnen op buurt-, wijk- en postcodeniveau aan. Daarnaast dient een bezoeker van WSJG eerst de gemeente te selecteren, voordat er cijfers van de gemeente zichtbaar zijn. Bij 'Gemeente in Cijfers' is er sprake van volledige focus op de gemeente waar u naar opzoek bent.

 • Wanneer worden de gegevens geactualiseerd?

  ABF actualiseert doorlopend 'Gemeente in Cijfers'. Omdat de onderliggende databronnen van het informatiesysteem continu én op verschillende frequenties worden bijgewerkt, zorgt ABF er actief voor dat de cijfers z.s.m. beschikbaar zijn voor de eindgebruiker. 

 • Waar vind ik uitleg hoe ik gegevens selecteer in de uitgebreide databank?

  Onder andere het maken, bewerken en exporteren van presentaties staat beschreven in de handleiding