Een ogenblik geduld a.u.b.

FAQ

  • Wat zijn de kosten voor het gebruik van 'Gemeente in Cijfers' voor onze gemeente?

    Het tarief voor het gebruik van 'Gemeente in Cijfers' omvat zowel een initieel bedrag als een jaarlijks licentietarief. Het jaarlijkse licentiebedrag wordt vastgesteld aan de hand van een staffel op basis van het aantal inwoners van de betreffende gemeente. Als u geïnteresseerd bent in het verkrijgen van een vrijblijvende prijsopgave, kunt u hier klikken om contact op te nemen met ABF Research.

  • Is het mogelijk om onze eigen gegevens toe te voegen aan Gemeente in Cijfers?

    Gemeente in Cijfers is een standaardoplossing, waarbij u een kant-en-klare Swing-versie heeft gevuld met externe databronnen. Er kan slecht beperkt maatwerk aan toegevoegd worden. Een voorbeeld is het dashboard Dienstverlening Burgerzaken van gemeente Denderleeuw. De werkzaamheden voor maatwerk verlopen altijd via ABF.

     

    Voor uitgebreid maatwerk rondom een monitor zijn er mogelijkheden om zelf of in samenwerkiong met ABF aan de slag te gaan met de Swing-software. Er zijn verschillende voorbeelden van maatwerk met de Swing-software naast 'Gemeente in Cijfers', zoals bijvoobeeld de Transformatiemonitor van Roosendaal en de Woonmonitor van Venlo.

     

    Als u geïnteresseerd bent in het toevoegen van uw eigen gegevens, dan is het handig om vrijblijvend een verkennend gesprek te voeren, zodat gekeken kan worden welke oplossing het beste past.

  • Is 'Gemeente in Cijfers' digitaal toegankelijk?

    Gemeente in Cijfers is een digitaal platform dat gebruik maakt van de Swing-software van ABF Research. De toegankelijkheid van de dashboards (Swing Mosaic) en de databank (Swing Viewer) is in 2021 onafhankelijk getest op systeemonderzoek en voldoet aan de toegankelijkheidseisen. Het certificaat en rapport over de toegankelijkheid zijn online beschikbaar (Toegankelijkheidscertificaat Swing). 

     

    Echter, om een A-status te verkrijgen voor Gemeente in Cijfers, is het nodig om een onafhankelijke content audit uit te laten voeren om te bepalen of alle inhoud van de website voldoet aan de toegankelijkheidseisen. ABF Research kan een expert review aanvragen via Swink, een internetbureau met ervaring in systeem- en content-audits voor ABF-producten, hoewel dit niet verplicht is.

  • Wanneer worden de gegevens geactualiseerd?

    De gegevens in 'Gemeente in Cijfers' worden door ABF continu geactualiseerd. Aangezien de onderliggende databronnen van het systeem voortdurend en op verschillende frequenties worden bijgewerkt, zorgt ABF ervoor dat de cijfers zo snel mogelijk beschikbaar zijn voor de eindgebruiker.

    Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de afhankelijkheid van derden, aangezien de gegevens van verschillende dataleveranciers afkomstig zijn en hun actualisaties niet altijd synchroon lopen. 

  • Wat is het verschil met CBS Statline of Waarstaatjegemeente.nl?

    Je kunt op CBS Statline alleen gegevens vinden die afkomstig zijn van het CBS. Daarentegen verzamelt 'Gemeente in Cijfers' juist cijfers van verschillende dataleveranciers in één informatiesysteem.

    Het CBS is slechts één van de dataleveranciers, terwijl andere leveranciers onder andere ABF Research, DUO, Kadaster, Kiesraad, Lisa, Locatus, Ministerie van BZK, Politie, RIVM en het UWV zijn.

    Op Waarstaatjegemeente.nl (WSJG) kan een gebruiker allerlei informatie vinden om een gemeente te vergelijken met andere gemeenten. Een deel van de informatie die in 'Gemeente in Cijfers' te vinden is, zal ook beschikbaar zijn op WSJG, omdat ABF bepaalde databronnen voor het vullen van WSJG levert. Echter, de focus van WSJG ligt op een beperkt aantal beleidsthema's. 'Gemeente in Cijfers' heeft een bredere opzet en is bovendien gericht op binnengemeentelijke informatie. Het biedt veel databronnen op buurt-, wijk- en postcodeniveau aan. Bij WSJG moet een bezoeker eerst de gemeente selecteren, voordat de cijfers van die gemeente zichtbaar worden. Bij 'Gemeente in Cijfers' ligt de volledige focus op de gemeente waar u naar op zoek bent.

  • Hoe werkt het selecteren van gegevens databank?

    Onder andere het maken, bewerken en exporteren van presentaties staat beschreven in de handleiding